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1.  PURPOSE:  To update guidance from DOD Standards of 
Conduct Office (SOCO) 
 
2.  Federal Law, 18 USC 203 and 18 USC 205 prohibits 
military officers, including warrant officers, from 
representing anyone (including their new employer) to the 
Government. 
 
3.  The DOD SOCO has published two advisory opinions in 
February 2006, Numbers 06-02 and 06-03, determining that 
“It is virtually impossible for military personnel on 
terminal leave to work as a contractor in the Federal 
workplace without improperly “representing” the contracting 
company in violation of 18 USC 205.” And “Being present in 
Government offices on behalf of a contractor inherently is 
a representation.”  Military officers on terminal leave may 
begin work with the contractor, but only “behind the 
scenes” at a contractor office or otherwise away from the 
Government workplace.  If they can’t work behind the scenes 
while on terminal leave, DOD SOCO suggests that officers 
advance their retirement date and sell back their leave, or 
delay starting work until after they actually retire.  
Enlisted members are not subject to 18 USC 205 or 205. 
 
4.  Previous Post-Government Service ethics opinions issued 
by this office should be read as to include this 
restriction along with the stated cautions regarding 
additional employment while on terminal leave.    

 
 


